Nieuwsbrief activiteiten ambachtslieden Bolgatanga

In deze nieuwsbrief de nieuwste ontwikkelingen rond de meubelmakers, kleermakers en de andere leden van de Lifestyle groep met ondersteuning van de Holland Bolga Support.

Competitie leerlingen naaiateliers
In de Lifestyle groep zitten niet alleen de meubelmakers maar ook de kleermakers, de wevers, de kappers en de sieradenmakers. De afgelopen jaren waren de competities van
de meubelmakers een groot succes! Dit jaar zijn voor het eerst de kleermakers van start gegaan, 26 deelnemers hebben vol enthousiasme meegedaan. Alle inzendingen zijn binnen, zie de foto’s. De uitslag en de prijsuitreiking zullen in het najaar plaatsvinden. De wevers en de kappers zijn hiervoor ook plannen aan het maken, de gedrevenheid is groot!

Om het mogelijk te maken dat iedereen mee kan doen, worden de kosten vergoed door Holland Bolga Support. Dat betreft met name materiaalkosten, maar ook de kosten voor de aanschaf en feestelijke uitreiking van de prijzen, de organisatie en de public relations.

Staatsexamens
Dit jaar hebben 29 studenten meegedaan aan het landelijk staatsexamen: 12 meubelmakers, 11 kleermakers, 2 kappers, 2 sieradenmakers en 2 wevers. In eerste instantie zijn 25 kandidaten geslaagd (86%); 4 kandidaten hebben via een herkansing daarna het examen alsnog gehaald. Een geweldig resultaat, ook ten opzichte van voorgaande jaren. Holland Bolga Support financiert de landelijke staatsexamens van haar studenten.

Financiering van de ambachtslieden
Begin dit jaar is begonnen met het financieren van de activiteiten van de ambachtslieden. Er is na overleg met Lifestyle begonnen met de meubelmakers en timmerlieden.
De financieringsmethode lijkt op microkrediet. De meubelmakers kunnen een lening krijgen voor materiaal voor het maken van meubels. Over het bedrag wat ze lenen wordt rente gerekend per kwartaal: het percentage is in overleg met de meubelmakers bepaald. Het kwartaalijkse rente bedrag wordt bijgeschreven op een bankrekening. Aan het einde van de periode, na 12 maanden, wordt het geleende geld met het laatste rente bedrag terugbetaald aan de Stichting.

De rente wordt gebruikt voor de school en de activiteiten van de Lifestyle groep. Het doel is om de zelfstandigheid te bevorderen en uiteindelijk onafhankelijk te worden. Inmiddels is het eerste kwartaal afgerond en zijn alle bedragen met rente terugbetaald. Deze manier van financieren blijkt ook aantrekkelijk voor de kleermakers, wevers, sieradenmakers en kappers. Zij willen een vergelijkbare constructie starten. Wilt u meer over de financiering weten, klik hier.

Wilt u het werk van Lifestyle en St Holland Bolga Support steunen dan kunt u uw donatie overmaken op NL50 ABNA 0247 3291 93 of via de website. Dank hiervoor namens alle deelnemers van de Lifestyle groep.